top of page

Ποιος είναι ο λόγος που δεν πρέπει να διενεργείται το κλάδεμα μαζί με τη συγκομιδή της ελιάς;

Έγινε ενημέρωση: 6 Φεβ


κλάδεμα συγκομιδή ελιάς

Το κλάδεμα δεν πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τη συγκομιδή της ελιάς για μερικούς βασικούς λόγους:

  1. Κούραση και Στρες στο Δέντρο: Κατά τη συγκομιδή, το δέντρο ήδη καταπονείται, καθώς χάνει καρπούς και κλαδιά ταλαιπωρούνται από τον χειρισμό και τα εργαλεία συγκομιδής. Το να γίνει ταυτόχρονα και το κλάδεμα θα προκαλούσε επιπλέον στρες στο δέντρο, κάτι που μπορεί να μειώσει την ανθεκτικότητά του και την επόμενη παραγωγή.

  2. Χρονική Περίοδος για Ανάκαμψη: Μετά τη συγκομιδή, το δέντρο χρειάζεται λίγο χρόνο για να αποκαταστήσει την ισορροπία του και να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά πριν από το κλάδεμα. Αν το κλάδεμα γίνει άμεσα μαζί με τη συγκομιδή, το δέντρο δεν έχει αυτή την περίοδο ανάκαμψης, κάτι που μπορεί να το εξασθενήσει.

  3. Καλύτερη Διάκριση Παραγωγικών Κλαδιών: Μετά τη συγκομιδή είναι πιο εύκολο να δούμε ποια κλαδιά ήταν παραγωγικά και ποια όχι, ώστε να γίνει το κλάδεμα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό βοηθά τους παραγωγούς να αφαιρέσουν κλαδιά που δεν καρποφόρησαν και να κρατήσουν τα υγιή και παραγωγικά.

  4. Αποφυγή Μόλυνσης και Ασθενειών: Αν το δέντρο έχει μικρές πληγές από τη συγκομιδή και γίνει ταυτόχρονα κλάδεμα, αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων. Δίνοντας λίγο χρόνο, οι πληγές από τη συγκομιδή αρχίζουν να επουλώνονται και το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό σε ασθένειες όταν πραγματοποιηθεί το κλάδεμα.

  5. Πρακτικοί Λόγοι: Η συγκομιδή και το κλάδεμα είναι δύο διαφορετικές, εξίσου απαιτητικές εργασίες που χρειάζονται χρόνο και εξοπλισμό. Το να γίνουν ταυτόχρονα θα αύξανε τον χρόνο εργασίας και το κόστος, ενώ θα έκανε τη διαδικασία πιο δύσκολη για τους παραγωγούς.

  6. Πώς επηρεάζει το λήθαργο:

    1. Διαταραχή του φυσικού κύκλου ανάπαυσης:

      • Το φυτό μπαίνει σε λήθαργο κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να προστατευτεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες και να μειώσει τις ενεργειακές του ανάγκες. Το κλάδεμα μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση "ανάπτυξης", καθώς το δέντρο προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, ανατρέποντας τον λήθαργο.

    2. Απώλεια αποθεμάτων ενέργειας:

      • Κατά τον λήθαργο, η ελιά αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά στους κορμούς, τα κλαδιά και τις ρίζες της. Με το κλάδεμα, η αποθήκη αυτή μειώνεται, καθώς αφαιρούνται τμήματα του δέντρου που περιέχουν αποθηκευμένα θρεπτικά στοιχεία.

    3. Κίνδυνος αναβολής λήθαργου:

      • Εάν ο καιρός είναι ήπιος μετά το κλάδεμα, το δέντρο μπορεί να "νομίσει" ότι μπαίνει σε περίοδο ανάπτυξης, αντί να συνεχίσει τη διαδικασία προσαρμογής για τον χειμώνα. Αυτό μπορεί να το αφήσει πιο ευάλωτο σε μεταγενέστερους παγετούς.

    4. Ασυγχρονία με τις εποχικές αλλαγές:

      • Οι ορμονικές διεργασίες της ελιάς, όπως η παραγωγή φυτοορμονών που ρυθμίζουν την πτώση των φύλλων και τον λήθαργο, μπορεί να διαταραχθούν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον προγραμματισμό της νέας ανθοφορίας και καρποφορίας.


Για αυτούς τους λόγους, το κλάδεμα γίνεται συνήθως λίγες εβδομάδες μετά τη συγκομιδή της ελιάς, δίνοντας στα δέντρα τον χρόνο και τις συνθήκες που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή και παραγωγικά.

Comentários


#tags

bottom of page