Ποιο είναι το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να προσέξουμε κατά το κλάδεμα της ελιάς;
- Γιαννης Παναγιωτοπουλος
- 29 Οκτ 2024
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 7 Δεκ 2024
Πριν ξεκινήσουμε το κλάδεμα της ελιάς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το δέντρο καρποφορεί στους βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς. Γι' αυτό, κατά το κλάδεμα, φροντίζουμε να διατηρούμε κλάδους αντικατάστασης για την επόμενη χρονιά, ώστε να εξασφαλίζεται συνεχής παραγωγή.
Οδηγίες για κλάδεμα της ελιάς
Αφαίρεση Λαίμαργων Βλαστών: Αφαιρούμε όλους τους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται στη βάση του κορμού, καθώς δεν συμβάλλουν στην καρποφορία και αφαιρούν ενέργεια από το δέντρο.
Ξερά και Γερασμένα Τμήματα: Αφαιρούμε τα ξερά ή γέρικα τμήματα του δέντρου, διατηρώντας μόνο υγιείς βλαστούς, για να προωθηθεί η ανάπτυξη νέων και παραγωγικών κλαδιών.
Καθαρισμός του Εσωτερικού της Κόμης: Απομακρύνουμε τα κλαδιά που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της κόμης και προκαλούν σκίαση. Αυτό επιτρέπει στο φως να εισέρχεται ελεύθερα, βελτιώνοντας τον αερισμό και προλαμβάνοντας ασθένειες.
Κρεμοκλαδή Βλάστηση: Κατά το κλάδεμα της κρεμοκλαδούς βλάστησης, αφαιρούμε τη βλάστηση στο κάτω μέρος των κρεμασμένων κλαδιών που έχει ήδη καρποφορήσει και έχει εξασθενήσει.
Αναζωογόνηση Καρποφόρων Βλαστών: Κλαδεύουμε τους καρποφόρους βλαστούς που αρχίζουν να ξεραίνονται λόγω σκίασης από την πλούσια βλάστηση ή από επανειλημμένη καρποφορία, ειδικά αν δεν έχει γίνει ετήσιο κλάδεμα.
Με αυτές τις φροντίδες, το δέντρο παραμένει παραγωγικό, υγιές και έτοιμο να υποστηρίξει τη νέα καρποφορία.
Για καλύτερη κατανόηση δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:

φωτογραφία από: https://plantpro.gr/post/514

φωτογραφία από: aua.gr
Πότε κλαδεύουμε τις ελιές;
Το κλάδεμα της ελιάς γίνεται συνήθως το τέλος του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, όταν έχουν περάσει οι πιο έντονες παγωνιές. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ιδανικό επειδή το δέντρο βρίσκεται ακόμα σε φάση ηρεμίας, και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ασθενειών και διευκολύνεται η επούλωση των τομών.
Αναλυτικά:
Τέλη Φεβρουαρίου – Μάρτιο: Αυτή είναι η πιο κοινή περίοδος κλαδέματος, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα έχουν περάσει, και το δέντρο ξεκινά σιγά-σιγά να ξυπνά από τον λήθαργο. Το κλάδεμα αυτή την περίοδο επιτρέπει στο δέντρο να ανακάμψει και να ξεκινήσει τη νέα περίοδο βλάστησης δυναμικά.
Αποφυγή κλαδέματος την περίοδο ανθοφορίας: Η ανθοφορία της ελιάς (Απρίλιος-Μάιος) είναι σημαντική για την παραγωγή καρπών, επομένως το κλάδεμα εκείνη την περίοδο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση.
Καλοκαίρι και Φθινόπωρο: Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ελαφρύ κλάδεμα ή καθάρισμα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, αλλά αυτό συνήθως αφορά την αφαίρεση ξερών κλαδιών ή μικρών βλαστών και όχι κανονικό, εντατικό κλάδεμα.
Είδη κλαδέματος
Κλάδεμα διαμόρφωσης: Για τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου και την προσαρμογή της δομής του.
Κλάδεμα καρποφορίας: Για την ενίσχυση της παραγωγής καρπών. Συνήθως γίνεται με αφαίρεση κλαδιών που έχουν καρποφορήσει.
Συμβουλές
Απομάκρυνση των νεκρών και άρρωστων κλαδιών για την αποφυγή ασθενειών.
Διατήρηση της καλής κυκλοφορίας αέρα στο εσωτερικό του δέντρου.
Αποφυγή υπερβολικού κλαδέματος, το οποίο μπορεί να αποδυναμώσει το δέντρο.
Το σωστό κλάδεμα βοηθά στην καλή παραγωγή της ελιάς και στην υγεία του δέντρου, οπότε αξίζει να γίνεται προσεκτικά και με βάση τις ανάγκες του κάθε δέντρου.
Comments